Kinderen en identiteit
Project ‘Echelon verhaal’, verhalen en lesmodulen
Voor ‘Echelon verhaal’ maken we gebruik van bestaande vertellingen uit (oude) tradities en culturen. We kiezen hierbij voor verhalen die wezenlijke ervaringen dragen en vertellen die opnieuw op een voor de hedendaagse lezer herkenbare manier
Voor iedere leeftijdsgroep van de basisschool is een verhaal geschreven.
Op basis van de thema’s uit het verhaal zijn lesmodules samengesteld bestaande uit een begeleidingsboek met kopieerbare werkbladen. Het aantal lessen loopt parallel met het aantal hoofdstukken van het desbetreffende verhaal.
Bij elk verhaal is een zeer uitvoerige toelichting voor de leerkracht beschikbaar.
‘David, held en schurk’
thema machtsmisbruik
Doelgroep: groep 7 / 8 en basisvorming in het voortgezet onderwijs
Aan de hand van gebeurtenissen uit het leven van David wordt het thema machtsmisbruik uitgewerkt en geconcretiseerd. De leerlingen herkennen machtsstructuren in hun eigen leven en leren ermee omgaan. Er wordt vanuit gegaan dat ook beladen onderwerpen (seksuele intimidatie) met kinderen besproken kunnen worden omdat ze deel uitmaken van de ervaringswereld van kinderen. Een zeer actuele thema vandaag de dag.
Klik hier>>> voor het verhaal, de lesmodules en een toelichting
‘In het spoor van de wind’
Thema: zoektocht naar je identiteit.
Doelgroep groep 7 / 8 van de basisschool
De Odysseia vormt het uitgangspunt voor deze opzet. De Odysseus wil niet buigen voor de wil van de goden en geen speelbal wil zijn van het lot. Een mens die niet wil winnen door brute kracht, maar door argumentatie, humor en intelligentie. De reis van Odysseus is meer dan een avontuur, het is een zoektocht naar het antwoord op zijn levensvragen. Het centrale thema van de lesmodule is de avontuurlijke zoektocht van elk mens naar zijn eigen identiteit. Dit lesmateriaal is gemaakt in samenwerking met Rob Tielman, Universiteit voor Humanistiek (Humanistisch Vormings Onderwijs).
Klik hier>>> voor het verhaal de lesmodules en een toelichting
‘Goede manieren’
Thema: Agressie, pesten, zondebokken
Doelgroep: groep 5 / 6 van de basisschool
Aan de hand van gebeurtenissen uit het leven van Jacob en Jozef kunnen de kinderen inzicht ontwikkelen in bepaalde mechanismen die met agressie (pesten) en zondebokken te maken hebben en hoe zij bepaalde situaties kunnen veranderen. Het project maakt bespreekbaar hoe mensen met elkaar omgaan: liegen, elkaar bedonderen, haat, maar ook met solidariteit, vertrouwen en mededogen.
Klik hier>>> voor het verhaal, de lesmodules en een toelichting