‘Verhalen die ertoe doen’ is het eerste volwaardige basisboek over de identiteit van de school en hoe om te gaan met levensvragen. Voor gebruik op pabo’s en door individuele leerkrachten.
Dus zeer geschikt als (verdiepend) basisboek voor bijvoorbeeld de identiteitscoördinator op de basisschool. Zowel de theorie achter de identiteit en levensvragen als ook de praktische omschrijving komt aan de orde.
Waarom kiezen voor het basisboek ‘Verhalen die ertoe doen’?
• Het behandelt de hele achtergrond van traditie en levensvragen en
• ondersteunt dit met vele voorbeelden, afbeeldingen en teksten;
• is geschikt voor alle vormen van onderwijs en
• aan de hand van de aangeleverde formats kunt u de identiteit van uw school omschrijven en invullen;
Drie delen in een boek
‘Verhalen die ertoe doen’ is een blauwdruk, een basisboek voor levensbeschouwelijke communicatie in het onderwijs en bestaat uit drie delen.
‘Bildung’
Het eerste deel start met de introductie dat de mens in staat is om over zichzelf na te denken en zich in anderen te verplaatsen (Bildung). Bovendien heeft de mens de mogelijkheid om na te denken over de zin van het leven. Hij leert steeds bij en is continu in ontwikkeling. Voor een goede ontwikkeling is het van belang om met anderen samen te werken. Daarbij is het nodig om inzicht te krijgen in het gedrag en de ontwikkelingsprocessen van mensen. Aan de hand van het gedrag en de samenhang tussen school en omgeving, wordt deze ontwikkeling nader uitgewerkt.
Verhalen in tradities
In deel twee komen de rol en de invloed van de traditie in de levensbeschouwelijke communicatie aan de orde. Hierbij wordt vooral aandacht geschonken aan de verhalen binnen de traditie. Verhalen uit de bijbel en de koran, Griekse mythen en sagen, sprookjes en legenden zijn voorbeelden waarmee leerkrachten en kinderen ‘op verhaal kunnen komen’.
De praktijk
In het derde deel gaat het vooral om de praktijk. De manier waarop een verhaal wordt verteld en de voorwaarden waaraan een verhaal moet voldoen, vormen daarbij het uitgangspunt. Maar het belangrijkste is het maken van een eigen ontwerp naar aanleiding van het verhaal. Dit ontwerp kan het uitgangspunt vormen voor de concrete lessituatie. Het ontwerpen van lessen is volgens een onderzoek van de Stichting Leerplanontwikkeling (SLO; 2010) een trend in het onderwijs. Leerkrachten ontwikkelen steeds meer hun eigen materiaal. De belangrijkste reden die wordt genoemd is om meer differentiatiemogelijkheden en extra (oefen)materiaal te hebben. Het maken van een eigen ontwerp naar aanleiding van een verhaal sluit goed aan bij deze trend.
Drie delen in tien hoofdstukken
Het boek bevat tien hoofdstukken, waarin naast de hoofdtekst een aantal kaderteksten is opgenomen. Er zijn twee soorten kaderteksten. De achtergrondteksten bieden noodzakelijke informatie, de overige teksten zijn veelal beperkt van omvang en zetten aan tot denken. Dit kunnen citaten, gedichten of korte verhalen zijn.
De eerste vier hoofdstukken worden afgesloten met concrete en praktische tips. Ze zijn niet alleen te gebruiken binnen het team, maar kunnen ook worden ingezet binnen de dagelijkse lespraktijk. De tips bieden de identiteitscoördinator de mogelijkheid om de levensbeschouwelijke communicatie in de school te realiseren. In de overige hoofdstukken zijn de tips in de tekst zelf opgenomen.
Ook in teamverband
Met behulp van deze uitgave worden de identiteitscoördinator en de leerkrachten ook in staat gesteld om in teamverband de levensbeschouwelijke communicatie en de identiteit van de school vorm en inhoud te geven.
Klik hier om het informatieve Voorwoord te lezen
Hier BESTELLEN
Bol.com recensie Echelonboek ‘Verhalen die ertoe doen’
Verhalen die ertoe doen, dat zijn niet zomaar spannende verhalen. Het zijn verhalen die betekenis geven, zingevende verhalen: bouwstenen van de culturele en religieuze tradities die mensen verbinden en richting geven. Bijbelverhalen, maar ook de Koran, mythen, eigentijdse verhalen en (beeldende) kunst reiken het materiaal aan waarmee ouders, opvoeders en onderwijsgevenden kinderen kunnen helpen zin en samenhang te ontdekken in onze wereld. Ze vormen de basis voor de levensbeschouwelijke communicatie op school. De auteurs, verbonden aan de stichting Echelon, die levensbeschouwing en identiteitsontwikkeling in het onderwijs ondersteunt, zetten uiteen hoe verhalen kunnen worden ingezet in de levensbeschouwelijke vorming van leerlingen en in de identiteit van een school. Naast de hoofdtekst biedt een overvloed aan kaderteksten en afbeeldingen in kleur in de (brede) marge verdere aanzet tot persoonlijke reflectie. Het boek werd geschreven met het oog op leerkrachten en schoolteams, maar ook studenten en anderszins betrokkenen bij de identiteit van het onderwijs vinden in dit boek een gids.
Drs. P.F. Goedendorp