spring naar de tekst

De achterkant van verhalen, anders kijken naar de Bijbel en de Koran

We horen bijna elke dag nog verwijzingen naar verhalen uit de Bijbel en de Koran. Maar hoe goed kennen we deze echt? En wat weten we over de verschillen en de overeenkomsten tussen de verhalen in de Bijbel en de Koran?

Verhalen kunnen mensen helpen om samenhang te scheppen in een verwarrende en soms beangstigende wereld. De grote verhalen van jodendom, christendom en islam worden gebruikt om levensvragen te beantwoorden en een houding ten aanzien van de wereld in te nemen. Joden, christenen en moslims vinden echter verschillende antwoorden. Zelfs aanhangers van dezelfde godsdienst kunnen heel andere conclusies uit de verhalen trekken.

“De Achterkant van Verhalen” beschrijft de manier waarop vroeger de grote verhalen werden overgeleverd en onder welke omstandigheden ze werden vastgelegd. Het legt uit hoe moeilijk het kan zijn om de oorspronkelijke teksten te interpreteren en te vertalen. Ook laat het zien op welke manieren de verhalen worden bewerkt voor kinderen en worden verbeeld in kunst, boekillustraties en muziek. Bedoeld voor iedereen die meer wil leren over de verhaaltradities die in onze diverse samenleving voortleven.

Een leeswijzer (PDF, 130kb), daarin kunt u lezen wat er per hoofdstuk besproken wordt.

Auteur: Jos van Remundt

Voor aanschaffen en meer informatie kijk op de website van Eburon

Recensies

“Deze uitgave is een immer verrassende aaneenschakeling van verhalen die bij reflectie
Zowel druppels in de oceaan als zandstormen blijken bloot te leggen.” – Awraham Soetendorp (lid Comité van Aanbeveling Stichting Echelon)

“Prachtig vergelijkend overzicht van verhalen uit de drie Abraham-tradities, Jodendom, Christendom en Islam. Zeer welkom in deze tijden van onbegrip en polarisatie.” – Herman Wijffels (lid Comité van Aanbeveling Stichting Echelon)

“Zonder compleet te willen zijn is ‘De achterkant van verhalen’ een aanwinst.Het boek neemt je mee langs de inhoud en achtergrond van bekende en soms verrassende verhalen uit de joodse, christelijke en islamitische traditie. Alles wordt duidelijk verteld. Het boek leest lekker weg. De gekozen afbeeldingen geven tijd en beleving weer en zijn daarmee van toegevoegde waarde.Deze uitgave is echt een toevoeging. Een aanwinst!” – Marleen Boon-Jansen (lid van team Echelon)

“De achterkant van verhalen’ is de neerslag van een levenswerk. Tientallen jaren ijveren voor verspreiding onder leraren en andere opvoedvolk van kennis over en begrip voor religie en levensbeschouwing ligt aan dit boek ten grondslag. Daarbij toont de auteur Jos van Remundt een gezonde achterdocht voor fundamentalisme en een opvallend begrip voor orthodoxie. Dit boek is een rijk gevuld compendium. Wie alle studieopdrachten doet en literatuurverwijzingen natrekt is wel even bezig maar heeft daarna dan ook een goed gedocumenteerd begrip van de grootste godsdiensten en levensbeschouwingen die je in Nederland tegen het lijf kan lopen.” – Rolf Deen

“Met het boek “Achterkant van verhalen” in de hand is een open gesprek over levensbeschouwing mogelijk. Het kan het gesprek over een drempel tillen; uit de emotie en dogma’s, naar communiceren op inhoud.” – Sytske Blaauw: (lid van team Echelon)

“Ik heb een aanbeveling geschreven in ‘De achterkant van verhalen’ dat gaat over een persoonlijke droom waarin een koningin een kind heeft gekregen. De droom ging over de Islam en zijn gelaagde verbinding met het christendom, jodendom en de geloven ervoor. Geheel toevallig is op de kaft van het boek een afbeelding van de ‘koningin’ Maria en haar zoon. Een mooie synchroniciteit, die wellicht geen toeval is, maar een extra reminder dat wij met z’n allen met elkaar verbonden zijn.” – Salima Essakkati, imam

Artikelen

• Volgens Klaas van der Kamp “is het boek is speels opgezet. Je voelt je als lezer meegezogen door de illustratieve verhalen en de onverwachte wendingen. Gaandeweg weet de auteur je te overtuigen dat achter de overgeleverde verhalen van drie monotheïstische godsdiensten en achter de biografieën van mensen gemeenschappelijke oriëntatiepunten te vinden zijn. Mensen hebben veel met elkaar gemeen, ondanks de etnische en culturele verschillen.” Hij citeert dan ook in een eerste hoofdstuk het boek ‘Verhalen verbinden’ van A. van der Harst. Lees de recensie (PDF 117kb)
  • Volgens tijdschrift ‘Speling’ is een het mooi boek. Veelzijdig en breed, prachtig geïllustreerd. Ook laat het zien op welke manieren de verhalen worden bewerkt voor kinderen en worden verbeeld in kunst, boekillustraties en muziek. Lees hun recensie
  • In de Volkskrant van zaterdag 6 februari 2021 schrijft Hulspas dat de Achterkant van verhalen een fraai en sympathiek boek is, bij uitstek voor wie de religieuze dialoog zoekt Lees de bijlage (PDF 419Kb)
  • Interview met Tjerk de Reus in ‘De Nieuwe Koers’ over dat het onderwijs religies steeds vaker op één hoop gooit. de nieuwe koers (PDF 109kb)
  • Op zondag 14 februari was er een interview op RTV-OOST te beluisteren over onze uitgave ‘De achterkant van verhalen’.
    Lees het artikel over ‘De achterkant van verhalen’.

“Ik heb het interview beluisterd. Een genuanceerd verhaal waarin duidelijk wordt waar Echelon voor staat en wat hierbij de zorgen zijn. Fijn om naar te luisteren.”

“Mooi interview! Heb je alles kunnen zeggen wat je wilde?”

Spring naar boven